Az orosz fekete terrier hosszú szőre rendszeres ápolást igényel!

 

Mindenképpen csak azok válasszák ezt a fajtát, akik felkészültek a rendszeres szőrápolásra és kozmetikára, ami rengeteg idő, fáradság és pénz, akkor is, ha nem szándékoznak kiállításra járni!

A kutyát már kölyökkorban szoktassuk a keféléshez, fésüléshez, pofamosáshoz, nyíráshoz, lehetőség szerint valamilyen asztalon vagy magasabb helyre feltéve. Arra nagyon vigyázni kell, hogy a kölyök ne ugorjon vagy essen le, a későbbiekben is célszerű úgy szoktatni a kutyát, hogy az asztalról a fésülés, nyírás befejezése után csak engedéllyel ugorhat le, ill. felnőtt koráig mindig kézben vegyük le.

A fekete terrier szőrét heti rendszerességgel célszerű kifésülni, így elkerülhető a csomósodás, filcesedés. Különös gondot kell fordítani hosszú pofaszőrük ápolására, azt is rendszeresen fésülni és mosni kell, mivel gyakran szennyeződik földdel, homokkal, porral és főleg ennivalóval. (Ezért célszerű az élelmet nem zsírosan, levesesen, hanem szárazon, vagy éppen csak nedvesen adni a kutyának.) A vízivástól átvizesedett szakállát töröljük át törölközővel, részben a gombásodás miatt, másrészt azt elkerülendően, hogy mindent összevizezzen a pofájával.
Az otthoni szőrápoláshoz elengedhetetlen egy kefe, fésű és olló, esetleg filcbontó, a megfelelő szaküzletben megvásárolhatóak.

Fésű, kefe

A kozmetikázást bízzuk szakemberre, bár kis kézügyességgel idővel megtanulható a kutya nyírása.A kiállítási kutyákat minden kiállítás előtt pár nappal kozmetikába kell vinni, de ha ápolatlan a szőre, akkor kiállítás előtt legalább 1 hónappal egy előnyírásra, bontásra be kell jelentkezni, mert ápolatlan szőrből a kozmetikus sem tud azonnali csodás kiállítási fazont készíteni.

kozmetika-kefék

Kutyakozmetikába hetekkel előre célszerű bejelentkezni, azonnal sehol nem tudnak fogadni kutyát.
A családi kutyákat évente kétszer, tavasszal és ősszel célszerű rövidre – de a fajtának megfelelő fazonra – nyíratni, így könnyebben ápolható a szőre. A hosszú díszszőrzetet hagyjuk meg a kutyán, hiszen ez a fajtának jellegzetessége.

A kopaszra nyírt OFT küllemre elveszíti fajtajellegét, ilyet csak egészségi okokból tegyünk!

Tudni kell, hogy az orosz fekete terrier kozmetikája a legdrágább!
Ha olyan kozmetikust találunk, aki nem ért a fajtához, kérjük meg hogy szerezzen be anyagot a nyírásstandardból, készüljön fel előre, kiállításra csak gyakorlott orosz feketés kozmetikussal készíttessük fel a kutyát.
Köszönjük a tanácsokat Landi Éva mestertenyésztőnek.