Mikrochip beültetése

Az új állatvédelmi törvény alapján 2013 január 1-től minden, 4 hónaposnál idősebb kutyát kötelező mikrochippel ellátni! Ennek elmulasztása esetén jelentős, akár több tíz, vagy százezer forintos bírságot szabhatnak ki a Hatóságok.

microchip470x300wA mikrochip egy rizsszem méretű eszköz, melyet egy első látásra hatalmasnak tűnő, injekciós tűszerű eszközzel az állat bőre alá ültetnek be. A parányi szövetbarát kapszulába egy antenna és egy mikrochip van beépítve, mely egy 15 számjegyből álló egyedi kódot tárol. A mikrochip sem energiaforrást, sem mozgó alkatrész nem tartalmaz, ezért a meghibásodása kizárható. A kapszula anyaga nem vált ki az állat szervezetében ellenreakciót, így az a beültetés helyén –ez Európában a nyak bal oldala- szépen megtapad.

 

Nem sugároz jelet

Fontos tudnivaló, hogy a mikrochip önmagában nem sugároz jeleket, csak egy speciális leolvasó rádiójeleire válaszolva adja vissza a benne tárolt számsort. Mivel a mikrochip nem sugároz jeleket, így a tévhittel ellentétben nem is alkalmas az eb aktuális tartózkodási helyének a meghatározására! A leolvasó is csak néhány centiméteres távolságból tud kapcsolatot teremteni a beültetett chippel, így attól sem kell tartani, hogy az áruházi lopás gátló kapuk követnék az eb mozgását.

A beültetés

A mikrochip beültetése egy fájdalommentes, 2 perces procedúra, amelyet azonban csak az arra felhatalmazott állatorvos végezhet el. A Magyar Állatorvosi Kamara részletesen szabályozza a mikrochip beültetését, lépésről lépésre meghatározva azokat a tennivalókat, amelyeket az állatorvosoknak el kell végezniük, mielőtt a mikrochipet behelyeznék a helyére.

Adatbázis

A Magyar Állatorvosi Kamara rendelkezik online adatbázissal, melyhez minden veszettség oltásra jogosult állatorvos hozzáfér. Az adatbázist eredetileg az Útlevél nyilvántartásra hozták létre, tartalmazza az állat azonosítóit – mikrochip vagy tetoválás -, fő jellemzőit, az útlevél kiadásához szükséges veszettség elleni oltások adatait, és a tulajdonos adatait, tehát tökéletesen megfelel a mikrochipek nyilvántartására.
Magyarországon ez az egyetlen online adatbázis! Azzal, hogy csak az állatorvosok (korlátozottan az önkormányzatok) férnek hozzá biztosított az adatvédelem, de biztosított az is, hogy szükség esetén belátható időn belül információt kérjenek le, hisz ezt az állatorvos bármely internet kapcsolattal rendelkező számítógépről lekérdezheti, nem csak rendelési időben, és nem csak a rendelőjéből.
2006 október óta az adatbázis bárki számára elérhető a www.petvetdata.hu címen, a mikrochip vagy az útlevél száma alapján lekérdezhető, hogy az adott kisállat szerepel-e az adatbázisban.
Adatvédelmi okból ebben az esetben csak az állat neve és fajtája jelenik meg, de ennyiből egyértelműen eldönthető, hogy a keresett állat szerepel-e az adatbázisban.

Saját kutyája

Ha a saját kutyája adatait keresi, és nem találta meg, akkor keresse fel az állatorvosát, és regisztráltassa az ebet, ha szeretne nyugodtan aludni! Ügyeljen arra, hogy mindig az érvényes címe, és telefonszáma legyen megadva! Ha még sosem ellenőrizte az adatait, akkor most tegye meg.

microchip2-470x300-w

Ha regisztrált kutya elveszett vagy ellopták, akkor az erről elsőként tudomást szerző állatorvos köteles ezt ingyen a petvetdatába megjegyzésként felvezetni, így bármelyik állatorvosnál azonnal kiderül, hogy a kutyát keresik.
Ha talált kutya chipszámára találatot jelez a rendszer, akkor kérje meg egy állatorvost, hogy keresse meg a gazdi adatait, és értesítse, hogy kinél jelentkezhet az elveszett kedvencért!

Forrás: www.ebcenter.hu