Összeállításunk azoknak szól, akik orosz fekete terrier kölyköt szeretnének, hogy aztán hosszú éveken át ezzel a csodálatos fajtával éljenek együtt, de mielőtt valóban vásárolnak egyet szeretnének mindent tudni arról, mire számíthatnak, ha ezt a fajtát választják.

1.) Biztos, hogy ez a fajta való nekem?

Az orosz fekete terrier nagy, erős testfelépítésű kutya. A kanok magassága 68-74 cm, míg a szukáké 66-72 cm.Kölyökként nagyon barátságosnak látszik, de már 1 éves kora körül kiderül, egyáltalán NEM barátságos, hanem egy ízig-vérig őrző-védő kutya, aki akár támad is, ha gazdáját veszélyben érzi.
Erőskezű, határozott gazdára van szüksége, aki a játék mellett időt és energiát fordít a kiképzésére, nevelésére.

2.) Kitől, honnan, mennyiért vegyek kölyköt?

Mindenki egészséges, szép kiskutyát szeretne, amire legnagyobb esély akkor van, ha kennel névvel rendelkező, regisztrált, fajtaklub tag tenyésztőtől vásárol.
Egy kölyök ára 200-300 000,- Ft. A felelős tenyésztők a kölyköt 8 hetes kora előtt nem engedik ki tenyészetükből, és csak törzskönyvvel, chippel, minimum 2 oltással adják át új tulajdonosának, boldog gazdájának.

Soha ne vegyél kutyát
olyan „tenyésztőtől”, aki jelentősen ár alatt árulja a kiskutyákat!
A korrekt adásvételnél a tenyésztő mindig felkészíti szóban és írásban is az új gazdát. Kis „úti csomagot” és hasznos tanácsokat tartalmazó írást, törzskönyvet, oltási könyvet, adásvételi szerződést, számlát ad a kiskutya mellé.

3.) Első napok otthon az új kiskutyámmal

Úgy kell megtervezni a kiskutya hazavitelét, hogy legalább 1 hetet (ha lehet többet is) együtt tölthessetek.
Végre otthon vagytok! Most jönnek az első boldog napok együtt, de a nehézségekkel is számolni kell.
Nem csak az összeszokás a fontos, hanem az is, hogy fokozatosan szoktasd hozzá kiskutyádat az egyedülléthez. Egy OFT napok alatt képes megtanulni az új rendet, beilleszkedni a környezetébe, családjába, de fontos hogy ne hosszú órákra vagy egész napokra maradjon egyedül piciként, inkább többször pár órát, annál is inkább, mert egy kölyöknek napi 4 x kell ennie.

A sok játék mellett már az első napokban következetesen meg kell követelni azokat a dolgokat, amiket a későbbiekben is elvársz orosz fekete terrieredtől.
Sose feledd, amit eleinte megengedsz, arról később nagyon nehéz lesz leszoktatni!

4.) Oltások, féregtelenítés

Csak olyan helyről vásárolj orosz fekete terrier kölyköt, ahol a tenyészetben eltöltött 8-10 hét alatt megfelelően elvégezték a féregtelenítést és legalább 2 védőoltást is kapott.
Sose hozz el kiskutyát 1-2 nappal az oltás beadása után, várj 1 hetet, hogy a védettség megfelelően kialakuljon és akkor vidd haza. Néha nehéz kivárni ezt az időt, de a kiskutya egészsége és az új gazdi nyugalma érdekében ez fontos.

Az oltási program tenyésztőnként és állatorvosonként esetleg változhat, érdemes erről konzultálni a választott kölyök tenyésztőjével, valamint kiskutyád leendő állatorvosával.
Válassz egy számodra megbízható, szimpatikus állatorvost, és hidd el neki, hogy amit ő javasol az a legjobb neked is és a kölyöknek is!

5.) Táplálás

Konzultálj a tenyésztővel, hogy mit szeret, mit kapott eddig a kölyök. Nyugodtan átszoktathatod másik tápra, csak ne egyik pillanatról a másikra (mert hasmenése lehet), hanem fokozatosan.
A kölyöknek szüksége van mindenre (vitaminokra, ásványi anyagokra, nyomelemekre, stb.), így adj neki nyugodtan gyümölcsöt, zöldséget!
Amire nincs szüksége: csokoládé, cukor, tej!

Mindenképp beszéld meg az állatorvossal, hogy milyen vitaminokat és egyéb kiegészítőket adhatsz neki!

6.) Szőrápolás, kozmetika

Az orosz fekete terrier hosszú szőre rendszeres ápolást igényel!
Mindenképpen csak azok válasszák ezt a fajtát, akik felkészültek a rendszeres szőrápolásra és kozmetikára, ami rengeteg idő, fáradság és pénz, akkor is, ha nem szándékoznak kiállításra járni!

A kutyát már kölyökkorban szoktassuk a keféléshez, fésüléshez, pofamosáshoz, nyíráshoz, lehetőség szerint valamilyen asztalon vagy magasabb helyre feltéve. Arra nagyon vigyázni kell, hogy a kölyök ne ugorjon vagy essen le, a későbbiekben is célszerű úgy szoktatni a kutyát, hogy az asztalról a fésülés, nyírás befejezése után csak engedéllyel ugorhat le, ill. felnőtt koráig mindig kézben vegyük le.

A fekete terrier szőrét heti rendszerességgel célszerű kifésülni, így elkerülhető a csomósodás, filcesedés. Különös gondot kell fordítani hosszú pofaszőrük ápolására, azt is rendszeresen fésülni és mosni kell, mivel gyakran szennyeződik földdel, homokkal, porral és főleg ennivalóval. (Ezért célszerű az élelmet nem zsírosan, levesesen, hanem szárazon, vagy éppen csak nedvesen adni a kutyának.) A vízivástól átvizesedett szakállát töröljük át törölközővel, részben a gombásodás miatt, másrészt azt elkerülendően, hogy mindent összevizezzen a pofájával.
Az otthoni szőrápoláshoz elengedhetetlen egy kefe, fésű és olló, esetleg filcbontó, a megfelelő szaküzletben megvásárolhatóak.

Fésű, kefe

A kozmetikázást bízzuk szakemberre, bár kis kézügyességgel idővel megtanulható a kutya nyírása.A kiállítási kutyákat minden kiállítás előtt pár nappal kozmetikába kell vinni, de ha ápolatlan a szőre, akkor kiállítás előtt legalább 1 hónappal egy előnyírásra, bontásra be kell jelentkezni, mert ápolatlan szőrből a kozmetikus sem tud azonnali csodás kiállítási fazont készíteni.

kozmetika-kefék

Kutyakozmetikába hetekkel előre célszerű bejelentkezni, azonnal sehol nem tudnak fogadni kutyát.
A családi kutyákat évente kétszer, tavasszal és ősszel célszerű rövidre – de a fajtának megfelelő fazonra – nyíratni, így könnyebben ápolható a szőre. A hosszú díszszőrzetet hagyjuk meg a kutyán, hiszen ez a fajtának jellegzetessége.

A kopaszra nyírt OFT küllemre elveszíti fajtajellegét, ilyet csak egészségi okokból tegyünk!

Tudni kell, hogy az orosz fekete terrier kozmetikája a legdrágább!
Ha olyan kozmetikust találunk, aki nem ért a fajtához, kérjük meg hogy szerezzen be anyagot a nyírásstandardból, készüljön fel előre, kiállításra csak gyakorlott orosz feketés kozmetikussal készíttessük fel a kutyát.
Köszönjük a tanácsokat Landi Éva mestertenyésztőnek.

7.) Szocializálás és kiképzés

Mikor végre hazavitted kiskutyádat, boldogan játszol vele, még azon is nevetsz, ha szájában a kedvenc papucsoddal sétálgat a lakásban, vagy önfeledten rágcsál valamit, ami amúgy egyáltalán nem az övé, de hidd el, később már nem feltétlenül tartod majd viccesnek ezeket.

Egy orosz fekete terrier NEM egy „öleb” és nem is egy nagy mackó (még ha kicsinek úgy is néz ki), hanem egy erős akaratú, kőkemény őrző-védő fajta, éppen ezért nagyon fontos a szocializálása és a kiképzése is!

Pici korától kezdve szoktasd a lakáshoz, hogy később ne „tankként” közlekedjen zárt helyen, amint megkapta az összes oltását és a szobatisztaság is megy már vidd magaddal ahová csak lehetséges. Nem kell, hogy mindenkivel barátkozzon, de minél több inger éri, annál jobban tud majd a későbbiekben is alkalmazkodni bizonyos körülményekhez. Ez a kutya kifejezetten „egy gazdás”, de ettől függetlenül fontos, hogy mást is elfogadjon, mert kerülhetsz olyan helyzetbe, amikor valaki másnak kell, hogy engedelmeskedjen. Ne engedd meg boldog-boldogtalannak, hogy simogassa, ölelgesse a most még kölyök kutyádat, mert a kutyának sem jó és a környezetednek is tudomásul kell vennie, hogy ez NEM egy játékkutya!

Mint arról már volt szó „A sok játék mellett már az első napokban következetesen meg kell követelni azokat a dolgokat, amiket a későbbiekben is elvársz orosz fekete terrieredtől”, ergo a kiképzés már az első napokban megkezdődik. Szánj rá időt és vidd el először kutyaoviba, majd kutyaiskolába. Ezeken a helyeken amellett, hogy kutyákkal is találkoztok és a ma még kölyök megtanulja a fajtársakhoz való viszonyulást, TE is megtanulod, mire és hogyan kell megtanítanod ebedet.
Igen, a kutyaiskolában a gazdák tanulnak, méghozzá azt, hogyan lehet (milyen technikákkal) rávenni az állatot, hogy megcsináljon feladatokat.
Ne gondolj nagy dolgokra! Az egyik és legfontosabb, hogy BÁRMIKOR, bármilyen körülmények között hívásodra odamenjen hozzád!
Leüljön, lefeküdjön, megálljon, stb. ha ezt kéred.

Végezetül, útravalóul egy vidám történet.
Kb. 3 hónapos kiskutyával gyakorolta a gazda, hogy hívásra odamenjen hozzá. Néha sikerült, néha nem, végül a kölyök egy faháncs önfeledt rágcsálásába kezdett, a gazdája pedig hívta, és hívta, de a kölyök a füle botját sem mozgatta, mire a kiképző így szólt a gazdához: Hívd fel a figyelmet magadra, légy érdekesebb, mint az a faháncs!
Szóval tanításnál, kiképzésnél csak annyi a feladatod, hogy ÉRDEKESEBB légy mint bármi, amivel a kutyád éppen foglalkozik!